Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Cinderella Man



Κεντράρισμα σε μια κόλλα αναφοράς που περιέχει την εξής φράση


“ Αριθμός θεραπείας 9854


Ημερομηνία άγνωστη”


Αλλαγή πλάνου .


Μεσαίο Πλάνο σε ένα μεσαίο ιατρείο ψυχιάτρου, ο ιατρός κάθεται σε μια καρέκλα απέναντι από την ασθενή η οποία κάθεται στον απέναντι καναπέ, είναι εμφανές από την εμφάνιση της οτι πριν από λίγα δευτερόλεπτα κάθισε στον καναπέ.



ΚΟΠΕΛΑ: Καλησπέρα σας και σήμερα γιατρέ . Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για κάτι που ανακάλεσε η μνήμη εν όψη των ερχόμενων εορτών και τι σκέφτηκα μετέπειτα για αυτό.


ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ : Περί τίνους πρόκειται;


ΚΟΠΕΛΑ : Φαντάζομαι οτι έχετε ακούσει το παραμύθι για το κοριτσάκι με τα σπίρτα, ποιός δεν το έχει ακούσει ... Θυμάστε που σε αυτό το παραμύθι το κοριτσάκι δεν είχε ποτέ την χρυσή του ευκαιρία οπως η Σταχτοπούτα, εκείνη την νεράιδα που ήταν συνάμα και νονά της.


ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Είναι μια καταθληπτική ιστορία, δεν ταιριάζει και τόσο στο χαρούμενο πνεύμα των Χριστουγγένων.


ΚΟΠΕΛΑ: Αλήθεια; Ταιριάζει αρκετά , ποιές είναι οι πιθανότητες να έρθει σε κάποιον που βρίσκεται σε άθλια θέση μια νονά ή θεία ή θετή μάνα ή οτιδήποτε για να του δώσει μια ευκαιρία για μια νέα ζωή; Κανείς ή σχεδόν κανείς για να είμαστε ακριβοδίκαιοι , ενώ πόσες είναι οι αντίστοιχες πιθανότητες ο θάνατος να είναι η μοναδική του διέξοδος;


ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Δεν είανι αυτή η χρησιμότητα τους όμως , θεωρούνταν...


ΚΟΠΕΛΑ: Ως μέσον ψυχαγωγίας των παιδιών, ξέρω. Όμως δεν είναι τελείως ανεύθυνοι να προβάλλουμε ψεύτικες ελπίδες σε κάποιον ; Να τον κάνουμε να πιστεύει οτι κάτι θα αλλάξει; Αφού ξέρει οτι όλη αυτή η κόλαση που ζεί θα παραμείνει η ίδια . Θα βρίσκει ελάχιστη παρηγοριά σε κάτι παρωδικό , όπως το κοριτσάκι έβρισκε στα σπίρτα και μετά θα πεθάνει είτε σωματικά είτε ψυχικά.


ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Νομίζω οτι υπερβάλλεις, θυμάσαι τι είχαμε πεί την άλλη βδομάδα για ανάληψη ευθυνών; Ο,τι από ένα σημείο και μετά το κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για το δικό του μέλλον;


ΚΟΠΕΛΑ: Ναι και είχα διαφωνήσει μαζί σας αν θυμάστε καλά , πως μπορεί κάποιος να ευθύνεται για το δικό του μέλλον όταν δεν μπορεί να επιλέξει το καλύτερο για αυτόν; Ακόμη και αν κάποια στιγμή παρουσιαστεί κάποιος που να ισχυρίζεται οτι θα τον βοηθήσει θα τον απορρίψει άμεσα φοβούμενος οτι πρόκειται για κάποιον λύκο ντυμένο με προβιά προββάτου . Όμως για να πάμε πίσω σε αυτό που ήθελα αρχικά να πω , ας υποθέσουμε οτι έχουμε ένα παιδί αρκετά έξυπνο με λαμπρές προοπτικές για σπουδαίο μέλλον , αν τοποθετήσουμε αυτό το παιδί σε μια εύπορη οικογένεια τότε θα πάει στα καλύτερα σχολεία , θα έχει τους καλύτερους δασκάλους σε αυτό που θα επιλέξει να κάνει , θα μπορεί να μπεί στα καλύτερα πανεπιστήμια κλπ. Αν πάρουμε το ίδιο παιδί και το τοποθετήσουμε σε μια μεσαία προς φτωχή οικογένεια θα είναι σχεδόν καταδικασμένο να μην έχει το επιθυμητό μέλλον, αντιθέτως ίσως να μην εκπληρώσει ποτέ τις προοπτικές του , ιδιαιτέρως δε εάν έχει μια κλίση προς κάτι που η οικογένεια του δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Δεν θα αναλύσω την περίπτωση αυτό το παιδί να έχει κάποια μαθησιακή διαταραχή διότι τότε έχει τόσες πι8ανότητες να γίνει αντιληπτό από κάποιον όσες έχω εγώ να γυρίσω πίσω στο χρόνο .Και έτσι καταστρέφεται η ζωή κάποιου πριν καν αρχίσει.


ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Δεν νομίζεις οτι υπερβάλλεις λίγο; Τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά.


ΚΟΠΕΛΑ: Το ήξερα οτι δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνούσατε μαζί μου , όμως στατιστικά πόσοι από αυτούς που χρειάζονται μαι καλή νεράιδα για νονά την αποκτούν; Σε δείγμα 100 ατόμων ζήτημα αν την αποκτήσουν 0,5 άτομα και θα είναι λίγο εώς αρκετά δύσπιστα για τις προθέσεις της, εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ζήτημα η νονά αυτή θα είναι πραγματική νονά ή θα θέλει να επωφεληθεί από κάτι; Ίσως γίνομαι υπερβολική αλλά τα παιδία και όσοι βρίσκονται σε απελπιστική θέση είναι τα καλύτερα θύματα ή κάνω λάθος . Δεν βλέπεις συχνά έναν πλούσιο ή ενα μεγαλοαστό να πέφτει τόσο εύκολα θύμα κάποιου κυκλώματος , αυτοί που την πληρώνουν συνήθως είναι αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ακόμη πόσοι από εμάς έχουμε κάνει κάτι για να εμποδίσουμε μια πιθανή κακοποίηση παιδιού; Όλοι καθόμαστε μέσα στα σπίτια μας και κάνουμε πως δεν ακούμε ή προσποιούμαστε πως όλα βαίνουν αρμονικά , ακριβώς σαν τους περαστικούς που έβλεπαν το κοριτσάκι να κάθεται εκεί και να παγώνει από το κρύο ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας. Πείτε μου κάνω λάθος και εδώ;




-----------------------------------------------------------


ΥΓ Είναι ένας διάλογος όπου περιέχει στοιχεία και πιθανές εκφράσεις που κάποια στιγμή θα μπούν στο λεγόμενο “ Μπιγκ Ουαν” , όπου ένας ψυχίατρος κατέχει έναν διαβολικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: